گپ شمع یا فیلر شمع چیست؟؟
به فاصلهی بین الکترود مرکزی و الکترود میانی شمع، گًپ یا دهانهی شمع گفته میشود و برای هر خودرو و هر موتوری یک فاصلهی مشخص تعریف میشود، که با مراجعه به دفترچه راهنمای خودرو یا برچسبی که معمولا در زیر کاپوت یا محفظهی موتورِ خودرو نصب میشود قابل دسترسی است.
این فاصله تا رقم صدم میلیمتر تعریف میشود و برای تغییر گپ شمع به ابزار مخصوص فیلر احتیاج دارید واین کار باید فنی کار انجام بده.
اگر گپ شمع تنظیم نباشد چه میشود؟
اگر فاصلهی بین الکترود مرکزی و الکترود میانی کمتر از فاصلهی تعیین شده توسط خودروساز باشد، جرقه کوتاهتر و ضعیفتر از حالت استاندارد خواهد بود.
اگر فاصلهی بین الکترود مرکزی و الکترود میانی بیشتر از فاصلهی تعیین شده توسط خودروساز باشد، ممکن است جرقه بهخصوص در دورهای بالا حاصل نشود.
از کجا بفهمیم دهانهی شمع تنظیم نیست؟
اگر دهانهی شمع به درستی تنظیم نشده باشد، شمع در زمان تعیین شده جرقه نمیزند و موتور علائم زیر را از خود نشان میدهد. سوختوساز موتور به هم میریزد و در نتیجه قدرت موتور به شکل محسوسی کاهش پیدا خواهد کرد.
مصرف سوخت
از آنجایی که موتور جان کافی ندارد، پدال گاز را بیشتر میفشارید و مصرف سوخت هم بالاتر میرود.
حرارت موتور
زمان جرقه تغییر پیدا کرده، موتور به درستی کار نمیکند و در نتیجه حرارت موتور سریعتر از حالت استاندارد بالا میرود.
دور آید ال
دور آیدال یعنی زمانی که موتور روشن است و پای شما بر روی پدال گاز قرار ندارد. در این حالت معمولاٌ عقربهی دورسنج در محدودهی ۸۰۰ دور بر دقیقه قرار دارد.
ولی زمانی که گپ شمع به درستی تنظیم نشده باشد عقربه دورسنج در حالت آیدل کمی بازی دارد و موتور مثل گذشته در این دور صاف و یکدست کار نمیکند.
دورگیری موتور
اگر دهانهی شمع بازتر از حد مجاز باشد، دورگیری موتور به سختی انجام میگیرد و در زمان تختهگاز کردن، کُپ موتور کاملاً مشهود است.
صدای موتور
انفجار نابهنگام مخلوط سوخت و هوا، علاوه بر ایجاد لَختی در شتابگیری، باعث کارکرد پُر سروصدای پیشرانه میشود.
ناک زدن
ناک زدن پس از مدتی باعث از کار افتادن پیشرانه خواهد شد،
اگر موارد بالا را در خودروی خود مشاهده میکنید به احتمال بسیاری مشکل از سر شمعها و تنظیم نبودن دهانهی آنها است.