توپی سر کمک و طریقه عملکرد آن
آشنایی با توپی سر کمک
توپی سر کمک جلو یا بلبرینگ کف گرد بالای کمک، یکی ازقطعات و اجزای سیستم تعلیق خودرومی باشد. این قطعه به کمک فنر متصل شده و هر خودرو دو عدد از این قطعه دارد. یکی از توپی ها در کمک فنر سمت راست و دیگری در کمک فنر سمت چپ قرار میگیرد. در صورتی که این قطعه وجود نداشته باشد، تمام ضربات به اتاق خودرو منتقل شده و صدمات زیادی به خودرو وارد میشود.
زمانی که توپی سر کمک خراب شده باشد، صدای کوبیدن در کمک فنرها شنیده می شود. این خرابی ممکن است موجب به لرزه درآمدن فرمان خودرو نیز شود. هنگامی که فرمان برمی گردد صدای قرچ و ساییدگی از یک سمت آن شنیده میشود.
اگر این قطعه به اصطلاح گشاد کند موجب شل شدن پیچ و مهرههای کمک فنر و در نهایت به صدا افتادن آن خواهد شد. کیفیت پایین این قطعه سبب ناتوانی در گرفتن ضربات میشود. خشک شدن و ترک خوردن سطوح این قطعه نیز از نشانههای خرابی بوده که باعث مختل شدن عملکرد آن خواهد شد. توپی سر کمک از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا کوچکترین ایراد در آن عملکرد کلی سیستم را دچار مشکل میکند. و همچنین به مرور زمان به دیگر اجزاء و قطعات درگیر با آن آسیب جدی وارد میکند.
توپی سر کمک به کمک فنر ها وصل می شود. در واقع قسمت بالایی مجموعه کمک فنر نصب می شود. استفاده از توپی سر کمک با کیفیت مانع از ایجاد صدا در خودرو می شود.
هنگامی که خودرو در دست انداز ها و چاله ها می افتد توپی سر کمک مانع وارد شدن ضربه به کمک فنر ها می شود. در واقع جلوی فشاری که به سمت کمک فنر می آید را می گیرد.
علائم خرابی توپی سر کمک
شل شدن مهره های کمک فنر و صدا دادن کمک فنر ها (صدای کوبش) می تواند از علائم خرابی این قطعه در خودرو باشد. صدای لق لق هنگام فرمان گیری نیز می تواند دلالت بر این داشته باشد که توپی سر کمک عملکرد صحیحی ندارد.
از نشانه های وجود اشکال در سیستم تعلیق می توان به نزدیک شدن کف خودرو به موانع خیابان از قبیل سرعت گیر و دست اندازها، شنیده شدن صداهای غیر معمول هنگام عبور از موانع جاده ای، متمایل شدن بیش از حد بدنه خودرو به سمت درونی پیچ در هنگام دور زدن و جهش قسمت جلویی خودرو هنگام ترمزهای ناگهانی، اشاره کرد.
برای جلوگیری از فرسوده شدن زود هنگام کمک فنرها بهتر است از ترمزهای ناگهانی بپرهیزید. آهسته ترمز کردن همچنین می تواند باعث افزایش طول عمر لنت ها گردد.