اجزای جلوبندی و سیستم انتقال قدرت
اجزا و لوازم جلوبندی خودرو(سیستم انتقال قدرت)
در مبحث خودرو و اجزای تشکیل دهنده ی ان میتوان انهارا بصورت جدا جدا مورد بررسی قرار داد اما وقتیکه بحث از جلوبندی پیش می اید دیگر نمیتوان اجزای ان را بطور جداگانه مورد بررسی قرار داد چون وابسته به یکدیگر هستند در واقع جلوبندی متشکل از قسمت های مختلف است.
در تعریف جلو بندی می توان اشاره کرد که مجموعه ای از قطعات و اجزا با یکدیگر در زیر و جلوی خودرو در ارتباط هستند.گاها دراصطلاح عامیانه بین صنعتگران خودرو سیستم تعلیق جلویی خودرو را جلوبندی مینامند و در مقابل سیستم تعلیق اعمال شده در عقب خودرو نیز عقب بندی می نامند. اگر بخواهیم بطور خلاصه وظیفه ی این قسمت را بیان کنیم در واقع "تعلیق" و "خوش دستی" اتومبیل در دست انداز ها و پیچ های جاده ها و ... به عهده ی این قسمت است. خوش دستی یعنی اینکه خودرو اصطلاحا به خوبی تنظیم شده و فرمان پذیری بهتر و راحت تری دارد.
از اجزای تشکیل دهنده ی جلو بندی میتوان به این موارد اشاره کرد:
کمک فنر
فنر
سیبک ها
سگ دست
شغال دست
میل تعادل
سیستم فرمان
دستگاه تعلیق
میل موجگیر
میل تعادل
کمک فنر
سینی(طبق)
فنر
محور(اکسل)
فرمان پذیری
سه سیستم اصلی جلوبندی خودرو
سیستم انتقال قدرت (دنده-گیربکس)
سیستم تعلیق
سیستم فرمان و...
از انجایی که ماشین سافت در مقاله های قبل به سیستم تعلیق پرداخته است، اینبار قصد داریم در این مقاله به سیستم انتقال قدرت و نحوه ی کارکرد ان بپردازیم.
جعبه دنده چیست؟
گشتاور تولید شده در موتور خودرو که توسط کلاچ به جعبه دنده می رسد،وظیفه ی انتقال دور موتور را به خطوط انتقال و میل گاردان را دارد.این وسیله نیز نقش بسیار مهمی در سیستم ماشین دارد. بطور عمده 4یا5 دنده بسوی جلو و1 دنده به سمت عقب موجود می باشد.
در واقع ما دو مدل سیستم جعبه دنده ای داریم:
دستی
اتوماتیک
سیستم انتقال قدرت دستی درزمان انتقال مستقیم گشتاور بازده اش حدودا 98% اما در انتقال پایین تر حدودا به 90% میرسد.زیرا در موقعیت انتقال مستقیم و قدرت ،بیشترین زمان استفاده از خودرو می باشد،پس با در نظر گرفتن این مورد و همچنین میزان هزینه ی اولیه ی پایین این نوع جعبه دنده هنوز هم قابل استفاده است.
سیستم انتقال قدرت اتوماتیک نیز به این دلیل که در ساخت ان هزینه های زیادی می شود پس برای عملکرد ساده تر برای راننده معمولا در خودرو های گران قیمت استفاده میشود.همچنین در این قسمت دو دنده ی سبک و سنگین نیز داریم که قطر دنده سنگین بزرگتر از دنده سبک می باشد.قدرت دنده سنگین بالا و سرعتش پایین است و قدرت دنده سبک نیز پایین و سرعتش بالا می باشد.انواع جعبه دنده های دستی:
constant mesh type Gearbox
Sliding mesh type Gearbox
Synchromesh type Gearbox
این جعبه دنده ها ازساده ترین نوع جعبه دنده ها هستند که با جابه جا کردن دنده ها،درگیری دنده ها صورت می گیرد.
که دارای دو ردیف شفت می باشند،شفتی که از سمت کلاچ می اید و دارای دوقسمت است،یکی ثابت می باشد که محور ورودی است بانام محور اصلی (primary shaft) و شفت دوم در امتداد اولی ولی جداگانه است و ثابت نیست (splined mainshaft) نامیده می شود و کار تعویض دنده هم وقتی که شفت ها جابه جا میشود انجام میگیرد.
منبع:ماشین سافت